Vijenac 740 - 742

Matica hrvatska

ORAŠJE  – PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Prilog proučavanju katolicizma u BiH

Nedjeljko Nedić

Hrvatski povijesni institut u Rimu, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima i Katolički bogoslovni fakultet u Sarajevu lani su objavili studiju vlč. Krunoslava Stjepana Draganovića Katalog župa i nazadovanje katoličkog elementa u Bosni i Hercegovini u XVII. stoljeću, koju je u okviru niza Radovi Hrvatskoga povijesnog instituta u Rimu priredio doktorand na Papinskome sveučilištu Gregoriana vlč. Bojan Ivešić. Budući da Draganović po očevoj lozi potječe iz Matića pokraj Orašja, sela koje pripada župi Tolisa, Ogranak MH u Orašju priredio je 28. lipnja predstavljanje knjige u Tolisi u svečanoj dvorani Dvor Terra Tolis. Među nazočnima bili su i predsjednik Skupštine Županije posavske Blaž Župarić, toliški gvardijan fra Mario Jurić, misijski svećenici u Peruu i Ugandi Marko i Gabrijel Jukić i predsjednik Ogranka MH u Županji Želimir Janjić.

Skup je otvorio predsjednik Ogranka MH u Orašju Željko Vukić. Vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, istaknuo je kako je riječ o cjelovitoj studiji koju je Draganović 1940. priložio prigodom kandidature za mjesto docenta na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu i bio izabran. Glavnome dijelu s trima poglavljima dodani su predgovor Tomislava Mrkonjića, predsjednika HPI-a u Rimu, Draganovićev životopis, zaključak te izvori, bibliografija i kazalo imena i naselja koja se spominju u studiji.

Književnik, publicist i kolumnist fra Luka Marković osvrnuo se na buran i sadržajan život Krunoslava Draganovića, koji zacijelo zaslužuje filmsku ekranizaciju. Istaknuo je pritom njegov odnos s poglavnikom Antom Pavelićem, njegovu ulogu u spašavanju Hrvata od partizana i komunista u poraću i pomalo nevjerojatnu činjenicu da je nakon povratka u Jugoslaviju 1967. sudskim putem oslobođen od svih optužaba. Zahvaljujući tomu Draganović je govorio na njegovoj mladoj misi 15. kolovoza 1981.

Vlč. Bojan Ivešić, doktorand na rimskoj Gregoriani, naglasio je da se radi o prvoj objavi te studije u cijelosti (u krnjoj je inačici objavljena u časopisu Croatia sacra, broj 22/23, 1944). Cjelovit je tekst pronađen u Draganovićevoj ostavštini u Rimu. Ivešić je istaknuo njegovu iznimnu inteligenciju, povijesnu „potkovanost“, stručnost u radu temeljenu na dokumentima, odlično razumijevanje političkih odnosa i prilika te hrabrost i odlučnost u svakoj prilici.

Skup u Tolisi vodila je Marijana Dominković, a uglazbile su ga sestre Jelena i Marija Ilišević. Njime se Ogranak MH u Orašju još jedanput potvrdio kao nezaobilazan čimbenik na kulturnome polju Grada Orašja i Županije Posavske. 


Vijenac 740 - 742

740 - 742 - 14. srpnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak